Entry: Keputusan Musabaqah Tilawah Al Quran 2007 Saturday, May 12, 2007Musabaqah Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan 2007 (Dewasa - Peringkat Akhir) telah pun berlangsung di Oditorium Masjid Sultan pada 6 May 2007 bermula pada jam 5 petang.  Seramai sepuluh orang qari & qariah telah berjaya melayakkan diri keperingkat akhir Musabaqah Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan 2007 (Dewasa) ini.

Nak tau tak siapa pemenang Musabaqah Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan 2007 (Dewasa) yang akan mewakili Singapura nanti?  Kalau nak tau bacalah seterus nya....

Pada 6 May 2007 yang lalu, aku dan kawan2 telah hadiri di Oditorium Masjid Sultan  untuk menyaksikan Musabaqah Tilawah Al Quran (Dewasa) Peringkat Kebangsaaan - Akhir.  Seramai 6 peserta lelaki telah berjaya melayakkan diri ke peringkat ini.  Mereka ialah Hj Abdul Wahid Bin Mohamad, Encik Azmi Bin Md Yunus, Encik Md Md Khairul Bin Khalid, Encik Md Rizal Bin Hussin, Encik Md Syamir Bin Jamalludin dan Encik Aljunaidi Bin Mawadi.  Syabas dan tahniah kepada mereka semua!!Peserta wanita pula yang berjaya melayakkan diri ke peringkat akhir ini terdiri dari 4 orang.  Ya itu Cik Nur Azizah Bte Solichin, Cik Nurul Huda Bte Khamsani, Hjh Ummi Shariffah Bte Mohd Zain dan Cik Sharifah Rashidah Bte Syed Idros.  Syabas dan tahniah juga kepada mereka semua!!

Seperti biasa, setiap perserta memperkenalkan bacaan Al Quran (berlagu / bertaranum) masing2 dengan penuh semangat.  Mereka semua memang hebat2 belaka.  Majlis Tilawah Al Quran di akhiri dengan pengumuman pemenang yang akan mewakili Singapura kelak.

Keputusan Pemenang Musabaqah Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan 2007 diumumkan diakhir majlis.  Pemenang nya ialah :-

Pemenang tempat pertama qari: Qari Md Khairul Bin Khalid (markah 78.9)

Pemenang tempat pertama qariah: Qariah Nur Azizah Bte Solichin (markah 80.8)

Marha.... marha!!Firman Allah pada Surah Al Ahzab, Ayat 41-43 yang terjemahannya bermaksud;
41.  "Hai orang-orang yang beriman, berzdikirlah (dengan menyebut nama) Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya".
42.  Dan bertasbihlah kepada-Nya diwaktu pagi dan petang". 
43.  Dialah yang memberi rahmat kepadamu dan malaikat-Nya (memohonkan ampunan untukmu), supaya Dia mengeluarkan kamu dari kegelapan kepada cahaya (yang terang). Dan adalah Dia Maha Penyayang kepada orang-orang yang beriman".

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments